dimarts, 19 d’octubre de 2010

El plaer d'estudiar

Fa uns dies que vaig començar les classes a l’institut francès de Barcelona.

L’any passat davant l’impossibilitat de trobar cap acadèmia on estudiar-lo, vaig estudiar anglès a l’institut europeu d’idiomes. La classe era molt reduïda, dos nois joves, si no recordo malament tenien 23 anys l’un i 30 anys l’altre i jo. També hi havia, em van dir, quan vaig entrar a l’octubre una dona que hi havia anat un parell o tres de classes, però a la que no vaig arribar a conèixer perquè no va tornar. El nivell que fèiem era l’upperintermediate que ve a ser un 3er o 4rt nivell, mai ho he entès bé, és el nivell a partir del qual et pots presentar al examen oficial del First.
Una classe amb 3 alumnes és un privilegi, però no és això el tema que vull comentar, sinó que els nois estaven frisosos per obtenir el títol, per aprovar, sobretot un d’ells, el més jove que fins i tot volia fer un curs accelerat d’estiu per presentar-se al First a la següent convocatòria possible.

A classe de francès som 10 persones, d’edats molt variades però tots per sobre dels 30 anys. De les 10, 8 estudiem per plaer. De les 10, 9 som dones.

És sabut que avui dia el francès només serveix per viatjar a França i pocs països més, i per poder veure i llegir produccions franceses en versió original.

L’anglès és imprescindible en qualsevol matèria que s’estudiï, per navegar per Internet, per viatjar a tot el mon...

En totes les coses que he estudiat, o cursos i tallers que he anat d’aquells que segons la societat convencional, no serveixen per res, no van enlloc, el que es pot traduir per : no guanyaràs més diners, no tindràs cap títol oficial...etc. L’immensa majoria érem dones.

On vull anar a parar?

Doncs a la conclusió de que a les dones ens mouen més la curiositat, l’afany d’aprendre i la necessitat d’evolucionar, que no els títols ni els beneficis que en puguem treure.

Encara que, en realitat, els guanys que en traiem de tot això, molts homes potser no se’ls poden ni imaginar. No he trobat gairebé cap home que estudiï pel pur plaer de saber.