dimarts, 23 de març de 2010

TERÀPIA FLORAL DEL DR. BACH -y 5-

PREPARACIÓ DELS ELIXIRS

La preparació d’un elixir floral necessita una sensible percepció i una gran coneixement del món vegetal. Les dues etapes essencials en l’elaboració són: la recol•lecció de les flors i l’obtenció de la tintura mare.

Les flors tot just collides es posen en un recipient amb aigua de brollador, a ser possible del mateix lloc on es cullen les flors (o d’un brollador de qualitat). Es tenen exposades al sol tres o quatre hores, retirant les flors amb molt de compte quan comencen a marcir-se. Aquest és el mètode d’infusió solar, o solarització, que va fer famós el Dr. Bach. Aquesta maceració es barreja al 50% amb alcohol o brandy i tot seguit es dinamitza. El preparat resultant és la tintura mare.

L’altre mètode d’elaboració dels elixirs és per ebullició, amb aquest mètode el Dr. Bach va obtenir 18 elixirs. Consisteix en bullir les flors a foc lent una mitja hora amb aigua pura i exposant-les desprès una hora al Sol. Desprès de filtrar el líquid (queda la meitat del contingut) s’afegeix aigua i es procedeix de la mateixa manera que en la maceració: es barreja amb alcohol per conservar-ho.

Cal recordar que hi ha una essència, el Rock Water, que no és una flor. El Dr. Bach va utilitzar aigua de brollador amb poder curatiu, per tant qualsevol font o rierol que resti en el seu estat natural, sense contaminar, es pot utilitzar per aquest remei. Aquest elixir només és solaritza mitja hora.

Un cop obtinguda la tintura mare, el següent pas és l’obtenció del que es denomina stock o primera dissolució. A una base d’hidroalcohol (que varia segons l’elaborador) s’afegeixen unes gotes de tintura mare, aconseguint així l’elixir floral, també depèn de l’elaborador la quantitat de gotes de tintura mare que es posen.

L’elixir anomenat stock, és el que els diferents elaboradors comercialitzen. La tintura mare no es comercialitza. Per tant totes les fórmules pels tractaments es preparen a partir del stock.