dimarts, 23 de març de 2010

TERÀPIA FLORAL DEL DR. BACH -2-

CREENCES I CONCEPTES DEL DR. BACH

Val a dir que les flors de Bach no segueixen cap creença religiosa, i no ens hem de quedar ni capficar amb les paraules que poden sorgir com déu, ànima, jo superior, fruit de les mateixes creences del Dr. Bach, que a més, era reencarnacionista . L’important es entendre com funcionen, i també una mica com funcionem nosaltres, això sí, desde un punt de vista holístic.

Bach opinava que l’home, encara que no ho sabés, disposava de tota la saviesa i els coneixements necessaris, per ser guiat per la vida terrenal amb la màxima felicitat, alegria i salut i que els hi eren comunicats a travers de la intuïció i l’instint. Segons ell, l’autèntica felicitat és la que resulta de obeir els manaments de la nostra ànima i el nostre jo superior. Creia que l’home tenia totes les qualitats com la dolçor la força, el coratge, la constància, la sabiduria la pau i l’amor i que la infelicitat atrau l’oposat a aquestes qualitats: la cobdícia, la crueltat, l’egoisme, la inestabilitat, la ignorància, l’orgull i l’odi, sent aquestes qualitats les causes subjacents de la malaltia.
Considerava la malaltia una mena de consolidació d’una actitud mental, i deia que només tractant l’estat d’ànim d’un pacient la malaltia desapareixerà.

En una conferència, poc abans de morir, va posar el següent exemple:

Si ens imaginem tres nens amb xarampió:
- En Ton estarà irritable.
- En Jordi estarà nerviós i tindrà por.
- En Ricard estarà tranquil i endormiscat.
Per tant cada un d’ells, segons el seu estat d’ànim requerirà un remei diferent.

Hi ha persones que encara que no estan malaltes, noten que alguna cosa no va bé, potser sense ser greu, converteixen les seves vides en un continuo examen. Poden presentar mals de cap freqüents, constipats, reuma o indigestió, asma, insomni...

Un altre tipus de persones tan en la feina com en l’oci es veuen travats per factors com l’excés d’ansietat per fer les coses bé, massa entusiasme i la tensió els esgota, por al fracàs, inseguretat, indecisió, timidesa, etc.

Això no es pot anomenar malaltia, però son motiu de preocupació i infelicitat. La malaltia i les actituds errònies no poden ser vençudes en una lluita directa, sinó canviat l’erroni per lo positiu.

Aquests conceptes eren molt novedosos a l’época del Dr. Bach, a primers del s XX, però ara gairebé tothom està d’acord en que les nostres actituds mentals són origen de moltes de les malaties que patim.

La base de la teràpia floral, segons les creences del Dr.Bach, és el tractamente de les persones i les seves actituds mentals i els seus estat d’ànim, no les malalties.