dimarts, 23 de març de 2010

TERÀPIA FLORAL DEL DR. BACH -1-

De mica en mica, i en diferents escrits, aniré publicant un resum d’un taller d’introducció a les flors de Bach que vaig donar fa uns anys, per tal de difondre aquesta teràpia i ampliar el coneixement dels que n’han sentit parlar, però no saben ben bé de què es tracta. Potser a algú li serà útil.

INTRODUCCIÓ

Mestres com Paracels (1493 - 1541), metge i alquimista suís, igual que les cultures Índia (medecina ayurvèdica), Egípcia, Grega Maya o Xamànica afirmaven ja la unió entre el Cel, la Terra, l’Home i el Mon espiritual.
Paracels afirmava que no es pot deslligar l’univers material del espiritual, el particular del tot. Se’l coneix per la seva doctrina de la signatura de les plantes, que indica que es possible trobar diferents propietats medicinals en les plantes veient la semblança entre la forma de la planta i els òrgans del ésser humà. Deia: Observem les plantes i veiem en elles la senyal de la curació. També afirmava que cada planta exerceix un impuls terapèutic que s’expressa en els seus constituents interns, en la forma, color i perfum.

Goethe (1749 - 1832) també aportà les seves investigacions al respecte. Mantenia que les múltiples formes dels vegetals es basaven en la fulla. A partir d’aquesta forma arquetípica de la natura, influenciada per forces còsmiques, es creen l’arrel, el tall, la flor i el fruit. Aquesta metamorfosi, o poder de transmutació, constitueix la clau de la personalitat de cada planta, així com de la seva capacitat curativa. Va ser un observador minuciós de la natura i combinava els seus estudis amb unes detallades anàlisis de les seves pròpies reaccions. D’aquesta manera va aconseguir ajuntar mètodes artístics i científics que li van permetre comprendre la identitat espiritual de la planta, un sistema que molts dels productors d’essències florals utilitzen avui dia.

Seguint el treball d’aquests i altres mestres, arribem als descobriments del Dr. Edward Bach.