dilluns, 25 de maig de 2009

QUÈ ÉS EL GEOCATXING?

No us espanteu, a aquestes alçades de la pel·lícula no em posaré a parlar de GPS, satèl·lits ni coordenades, només vull explicar un parell o tres de jocs.

El primer és un joc que seria una mena de barreja del “fet i amagar” i el “veig – veig”.
Es tracta de que algú amaga un contenidor, generalment molt petit, d’una manera molt camuflada, mimetitzat en el seu entorn i tu l’has de trobar. El tens a davant i no el veus, t’has de fixar molt en trobar el què és diferent o està fora de lloc, l’has de palpar perquè no està a la vista...
N’hi ha que fins i tot havent-lo palpat o tingut a la ma, costa molt adonar-te de que és el contenidor que estàs buscant...
Aquí la gràcia del joc està en la qualitat del amagatall, el lloc, el que en diríem “mostrar el paisatge”, tot i que hi té el seu pes, no és el principal objectiu de l’amagador.
Doncs bé, d’aquest joc se’n diu Geocatxing.

Un altre és un joc barreja de “excursionisme” amb “cursa d’orientació”.
Es tracta de que algú amaga un contenidor, generalment una carmanyola de petita a mitjana en algun lloc digne de veure, o per què és alt i té molt bones vistes de l’entorn, perquè és un paratge especialment bonic o interessant, perquè mostra alguna construcció digne de conèixer, o perquè per arribar-hi has de fer una ruta interessant, històrica o paisatgísticament parlant... etc
El contenidor, en general, no és massa difícil de trobar, evidentment està el suficientment camuflat perquè no es pugui trobar fàcilment per casualitat, però la gràcia del joc està en conèixer el lloc que l’amagador ens ha volgut mostrar.
D’aquest joc també se’n diu Geocatxing.

Un tercer joc és, també de cercar un contenidor, però que d’entrada no t’indiquen on és.
Has d’esbrinar les coordenades desxifrant algun enigma, buscant informació per fer-ho, utilitzant força el magí, la intuïció i fins i tot coneixements tècnics.
En aquest cas el contenidor pot ser petit o gran, no importa, el lloc on està amagat tampoc importat gaire, encara que hi té el seu pes, el que importa es haver desxifrat l’enigma.
D’aquest joc també se’n diu Geocatxing.

I si anem barrejant les característiques de cada un dels tres, us imagineu quina varietat en pot sortit?

La majoria de geocatxers preferim uns més que els altres, una cosa important és que pots triar quins fas i quins no.

Tot i així, no sabria dir amb quins gaudeixo més.
Una bona caminada per fer un catxé gaudint del entorn, del paisatge, moltes vegades també del silenci...fent exercici, al meu nivell, clar, no te preu.
Un dia sencer buscant catxés petits, molt ben camuflats, fent servir el màxim les dots d’observació i d’imaginació i compartint comentaris també té el seu què. Aquest els acostumem a fer amb un altre equip. Anant quatre persones és més divertida la recerca i ajuda a dissimular.
I què dir de la satisfacció que sento en esbrinar un enigma? Encara que alguns se’m resisteixen per manca de coneixements, sobretot informàtics, és impressionant la de coses que he après intentant resoldre’ls.

Potser no sé explicar gaire bé que és el geocatxing, però el que puc dir és que és molt variat i que sempre trobes un catxé a la teva mida.