dijous, 15 de gener de 2009

LA BARRACA D'EN DALÍ


El Mas Juny, una finca privilegiada en la zona de la platja del Castell, a Palamós, fou adquirit pel pintor Josep Mª Sert a principis dels anys 30.
Per allà van passar personatges, tan cèlebres com Marlene Dietrich, Coco Chanel o Luchino Visconti, els polítics Francesc Macià i Francesc Cambó…
En Josep Pla es va referir al Mas Juny con “la casa més fastuosa del país”, i en Salvador Dalí que també sovintejà aquest lloc, va dir que allà va ser on “es van viure els darrers dies de felicitat a Europa” abans que esclatés la Guerra Civil Espanyola.

Els anys 40 la propietat va passar als germans Puig Palau, una familia de la burgesia industrial catalana.
L’Albert Puig Palau, milionari mecenas i personatge molt peculiar, va mantenir l’aureola de glamour en la finca de l’altre extrem de la platja, el Mas Castell. Es diu que per inaugurar la nova propietat, va organitzar una corrida amb la presència del torero Dominguín, i que la celebració va acabar amb una festa flamenca a la platja, presidida per la Imperio Argentina.
En Joan Manuel Serrat l’anomenava el gitano-payo, en la canço que li va dedicar, “Tio Alberto”.
Al “tio Alberto” li hagués agradat tenir a Dalí més aprop, i va arribar a construir-li una petita caseta perque la utilitzés com estudi. Aquesta caseta no podia ser “normal” habia de tenir alguna peculiaritat daliniana: te la porta d’entrada torta.
Malgrat tot, en Dalí mai va arribar a pintar en aquesta barraca, com tothom sap es va instalar a Port Lligat.

Desprès de la mort d’Albert Puig Palau, una empresa immobiliaria va adquirir els terrenys per urbanitzar la zona.


Hem d’agrair a la iniciativa popular –Salvem el Castell- que la platja i els seus voltants estiguin intactes. Ara formen part de l’Espai Natural del Castell – Cap Roig, i es pot considerar un dels darrers espais verges de la Costa Brava.

Molt aprop de la barraca hi ha un catxé, convidant així els geocatxers, que no ho han fet encara, a conèixer aquesta privilegiada zona.

Nosaltres hi vam estar el passat diumenge, ens va fer un dia magnific i vam gaudir dels verds i blaus, sempre canviants, de l' olor del mar, d'un dels paissatges més clàssics de la Costa Brava, i vam poder passejar per la platja i endinsar-nos en el bosc per camins i caminets fins a trobar la barraca i, com no, el catxé.