dimarts, 25 de novembre de 2008

VISITA A NîMES - Turisme i geocatxing

Viatge setembre 2008

Nîmes fou un emplaçament de la tribu dels volques arecòmics amb el nom de Nemausus, i entre el 120 i el 117 aC, el procònsol Domitius Aenobarbus, la va incorporar per assegurar el camí cap Hispània i va construir la via Domiciana (Via Domitia) fundant Narbona, capital de la Gàl•lia Transalpina (després Gàl•lia Narbonesa (27 aC). Nimes fou colònia romana. Al segle II va substituir a Narbona com a cap de la província de la Gàl•lia Narbonesa. El 462 va passar als visigots. Un bisbat apareix el segleV. Conquerida pels àrabs als visigots el 719, el 754 va passar als carolingis i fou seu d'un comtat, que va estar vinculat a Septimània. El 872 Nimes va passar al comte de Tolosa. Els vescomtes apareixen al segle IX i van entroncar ràpidament amb la casa vescomtal d'Albí que era feudatària de Tolosa però com tots el feus el vassallatge era força nominal. El 1185 però els vescomtes van reconèixer la sobirania feudal de Tolosa. Nimes va ser ocupada pels croats de Simó de Montfort el 1215 però se'n va sostreure i va tornar als vescomtes de la dinastia Trencavell el 1224, fins el 1226 en què les tropes reials la van recuperar i Lluís XI de França hi fou coronat. El 1271 fou incorporada a la corona. (Wikipedia)

O sia, que Nîmes te més de dos mil anys d’història, una història del temps, en que el circ romà, la Maison Carrée, el Temple de Diana, la Torre Magna i l’aqüeducte del Pont de Gard, formaven un conjunt arquitectònic notable i fascinant, tot això encara existeix avui endia, i en un estat de conservació increïble.

Les Arènes
Les Arènes (amfiteatre romà) fou construït a finals del s.I dC, és un dels més grans de la Gàl•lia romana. Mesura uns 133 mts de llarg i uns 100 mts. d’ample. La façana, de 21 mts d’alçada, te dos nivells amb 60 arcades cada un. Dins, més de 20.000 espectadors podien assistir a la caça i als combats d’animals i gladiadors.
Un sistema de passadissos i escales, permetia a tothom abandonar ràpidament el seu lloc. Els espectadors seien d’acord amb el seu rang social i es protegien del sol amb un vel sostingut per unes cordes enganxades en unes astes, a manera de tendal.
L’amfiteatre de Nîmes és un dels millors conservats del mon romà.

La Maison Carrée
Aixecat sobre la seva alta base, aquest temple dominava el fòrum de la ciutat antiga.
Aquesta gran plaça, centre de la vida pública, estava vorejada per un pòrtic, del que encara queden alguns restes, ja que algunes bases de les columnes del pòrtic es conserven al seu lloc.
Fou construïda el s I dC i porta aquest nom de “Casa Quadrada” des del segle XVI, perquè en francès antic, tot rectangle amb 4 angles rectes es designava “quadrat”
Dedicada a Caius i Lucius César, nets del emperador August, la Maison Carrée és l’únic temple del mon antic completament conservat.
Ressalta per l’harmonia de proporcions, l’elegància de les columnes amb capitells corintis i la finor de la seva decoració arquitectònica.
El 1992, es va posar un nou sostre, fidel reproducció del sostre original que es composava de grans teules planes o “tegulae” i per teules acanalades o “imbrex” fetes a mà.

Porta d’Arles o Porta Augusta
Aquesta era una de les principals portes de la ciutat antiga. Provenint de Beaucaire, la Via Domitia arribava a Nîmes per aquesta porta, per continuar cap a Espanya. La porta es composa avui de dues arcades centrals que permeten el pas de vehicles, emmarcades per dues arcades més petites pels vianants. Originalment, la porta fortificada estava flanquejada per dues torres. Dues lloses al terra indiquen el seu emplaçament. La porta està decorada amb pilastres corínties, nínxols i esquenes de braus.

La torre Magne
Es veu de lluny. Assenyalava la presència de la ciutat. Era la torre més alta i amb més prestigi del recinte romà.. De forma octogonal, tenia en aquella època e nivells. Avui l’últim pis ha desaparegut i la seva alçada és d’aproximadament 32 mts.
Al lloc, una taula d’orientació indica Nîmes a l’època romana.

Pont de Gard
És sens dubte l’obra d’art més espectacular del aqüeducte, està catalogat per l’Unesco com patrimoni mundial. Per travessar la vall del Gardon, els constructors romans edificaren un pont de 275 mts de llarg i 48 mts d’alt (el més alt del mon romà) està format per tres nivells d’arcades superposats.
Actualment s’ha condicionat un espai d’unes 165 Ha per els visitants, amb un museu interactiu, projeccions de pel•lícules en pantalla gegant per difondre la historia del pont. També hi ha un espai lúdic pels nens.

Doncs, bé a tots i cada un d'aquests llocs hi ha un catxé. Dins la ciutat varem fer en total uns 15 catxés. La majoria micros magnètics, que són els més agoserats, els que et disparen l'adrenalina quan els busques, quan els has de treure i tornar sense que ningú et vegi....
Aquesta vegada, com d'altres, el geocatxing ens ha dut a fer unes passejades pels millors llocs d'una ciutat, no només els més turístics, sino també d'altres tant o més interessants que no surten a les guies de turisme convencionals.

Deixo un enllaç per poder veure algunes fotografies de Nîmes.

www.picasaweb.google.es/RosaChaler/Nimes#